A hírek krumplileves

Ön is kíváncsi, hogyan készült a híres krumplileves, amelyet nagy vezetőnk, Kádár János fogyasztott nap mint nap?

Krumplileves

Mai napig idézzük Kádár János híres mondatát a krumplilevesről – csak nem pont úgy, ahogy az elhangzott. Mikor és hogy mondta valójában?

Mielőtt lelőnénk a poént és felidéznék a teljes szöveget a szállóigévé vált krumplileveses rész eredeti változatával, érdemes megemlíteni, hogy Kádár János és a krumpli útjai többször keresztezték egymást. A Magyar Hírlap 1987-es cikkből például az derül ki, hogy Kádár 1935-ben, a szegedi Csillagbörtönből való szabadulása után egy ideig krumpli-diétára volt kárhoztatva. „Kádár akkoriban sokat küszködött a börtönben szerzett gyomorbajával, így ebédre állandóan sós vízben főtt krumplit evett. Rossz volt nézni, amint nap mint nap magába erőlteti a krumplit, és egyszer megkér­deztem tőle, nem ehetne-e valami mást. Mondta, éppenséggel ehetne, babot passzírozva. Igen ám, de nem volt passzírozójuk. Úgyhogy egyik nap vettem egy passzírozót” – mesélte a lapnak egy bizonyos Döme Piroska, aki együtt dolgozott a börtön után segédmunkásként tengődő Kádárral az esernyőgyárban.

krumplikokA szocializmus végső győzelméhez elengedhetetlen, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezetek mellett a szocialista munkás a kiskertjében a maga termelte burgonyát ehessen ha szükségét érzi!

Elkészítés

  1. A vöröshagymát és a szalonnát kockaformára fölvágjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk a kolbásszal együtt. Ha már van egy kis színe, akkor az apróra fölvágott fokhagymát is hozzáadjuk.
  2. Megszórjuk egy púpos evőkanál liszttel, és az őrölt paprikával, és megkeverjük.
  3. Tetszés szerint földarabolt zöldségeket, a nagyobb kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk. Fölöntjük vízzel, és fűszerezzük.
  4. Forrás után kb. 25 percig főzzük. Amikor már majdnem kész, akkor még levestésztával is gazdagítjuk, és készre főzzük.
  5. Én eperlevelet szoktam adni hozzá, de galuskatésztával is nagyon finom. Szükség szerint a vizet pótoljuk.
  6. Jó étvágyat

Hozzávalók

  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 130 g bacon
  • 100 g kolbász (száraz)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 közepes szár halványító zeller
  • 1 db paprika
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 2 nagy db sárgarépa
  • 1 kg burgonya
  • 2 ek napraforgó olaj
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1.8 l víz
  • 60 g eperlevél tészta (ízlés szerínt)

Ne feledje, főzés közben hangoljon készülékével a Kossuth rádióra és keresse a Jó ebédhez szól a nóta műsorát, amelyből most egy kis andalító ízelítőt kínálunk Önnek olvasgatás közbenre...

Loading...
Loading...