Ön is kíváncsi, hogyan készült a híres krumplileves, amelyet nagy vezetőnk, Kádár János fogyasztott nap mint nap?
Krumplileves
Mai napig idézzük Kádár János híres mondatát a krumplilevesről – csak nem pont úgy, ahogy az elhangzott. Mikor és hogy mondta valójában?
Mielőtt lelőnénk a poént és felidéznék a teljes szöveget a szállóigévé vált krumplileveses rész eredeti változatával, érdemes megemlíteni, hogy Kádár János és a krumpli útjai többször keresztezték egymást. A Magyar Hírlap 1987-es cikkből például az derül ki, hogy Kádár 1935-ben, a szegedi Csillagbörtönből való szabadulása után egy ideig krumpli-diétára volt kárhoztatva. „Kádár akkoriban sokat küszködött a börtönben szerzett gyomorbajával, így ebédre állandóan sós vízben főtt krumplit evett. Rossz volt nézni, amint nap mint nap magába erőlteti a krumplit, és egyszer megkérdeztem tőle, nem ehetne-e valami mást. Mondta, éppenséggel ehetne, babot passzírozva. Igen ám, de nem volt passzírozójuk. Úgyhogy egyik nap vettem egy passzírozót” – mesélte a lapnak egy bizonyos Döme Piroska, aki együtt dolgozott a börtön után segédmunkásként tengődő Kádárral az esernyőgyárban.
Elkészítés
- A vöröshagymát és a szalonnát kockaformára fölvágjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk a kolbásszal együtt. Ha már van egy kis színe, akkor az apróra fölvágott fokhagymát is hozzáadjuk.
- Megszórjuk egy púpos evőkanál liszttel, és az őrölt paprikával, és megkeverjük.
- Tetszés szerint földarabolt zöldségeket, a nagyobb kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk. Fölöntjük vízzel, és fűszerezzük.
- Forrás után kb. 25 percig főzzük. Amikor már majdnem kész, akkor még levestésztával is gazdagítjuk, és készre főzzük.
- Én eperlevelet szoktam adni hozzá, de galuskatésztával is nagyon finom. Szükség szerint a vizet pótoljuk.
- Jó étvágyat
Hozzávalók
- 1 közepes db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 130 g bacon
- 100 g kolbász (száraz)
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 közepes szár halványító zeller
- 1 db paprika
- 1 nagy db fehérrépa
- 2 nagy db sárgarépa
- 1 kg burgonya
- 2 ek napraforgó olaj
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1.8 l víz
- 60 g eperlevél tészta (ízlés szerínt)
Ne feledje, főzés közben hangoljon készülékével a Kossuth rádióra és keresse a Jó ebédhez szól a nóta műsorát, amelyből most egy kis andalító ízelítőt kínálunk Önnek olvasgatás közbenre...